Blomfakta & skötselråd
Låt oss presentera hela Europas trädgårdsälskling. Rufsa till den med handen och känn doften så förstår du varför. Lavendel är lättskött – älskar sol och värme, men blir knappt törstig. Praktiskt! Perfekt i balkongkruka om du inte har plats att låta den breda ut sig i lilablommande fält.
Vetenskapligt namn: Lavendula Angustifolia
Familj: Kransblommiga växter
SKÖTSELRÅD LAVENDEL:
Läge: Trivs i soliga öppna lägen. Lavendel vill ha mycket sol!
Vattning: Klarar torka. Var försiktig med vattningen, lavendeln trivs inte att stå blött då den kan ruttna. Vattna vid nyplantering och extrem torka.
Näring: Klarar sig i näringsfattiga miljöer, men du kan med tillsätta växtnäring någon gång ibland.
Omvård: Om du önskar en tät och jämn buske ska du klippa ner lavendeln varje år. Beskär den på våren när faran för frostnätter är över, eller efter blomningen i augusti/september. Om du beskär din lavendel på våren kan du spara de delar du klipper bort som sticklingar. I kruka måste den skyddas mot vinterkyla.
Plantering: Föredrar kalkrik sandjord. Se till att platsen har en god dräning eftersom lavendeln vill stå torrt
Lavendel älskar sol och växter vilt i torra områden från södra Tyslkand till norra Afrika. Växten, med sina blålila eller vita blommor, är inte bara populär hos människor utan lockar även till sig fjärilar och andra pollinerare.
Det finns många olika sorters lavendel. Från den minsta som blir ca 25 cm hög till den mer kraftigväxande som kan bli hela 1,5 meter.
Lavendeln har smala blad på stammar som med åldern blir mer och mer vedartade. Färgen på bladen varierar från gråvitt till grönt och även de avger en härlig lavendeldoft.
Lavendel innehåller eteriska oljor som används i hudvårdsprodukter och parfymer. Doften anses ha en lugnande effekt. Blommorna används även som potpurrier i garderober samt som smaksättning i mat och bakverk då de går att äta. Läs mer om lavendel och andra ätbara blommor.