Samarbeten
På många platser i världen är varje dag en kamp för överlevnad och en stilla natt är långt ifrån självklar. Ge en julgåva som räddar liv och lindrar nöd! Med julgåvan ger du samtidigt ett bidrag till Läkare Utan Gränsers livräddande sjukvård och humanitära hjälp. Just nu pågår insatser i Gaza, Ukraina, Afghanistan, Sierra Leone och ytterligare ett 70-tal länder.
Din gåva gör skillnad, i jul och alla andra dagar.
Dubbel omtanke i jul
Välj någon av dessa blommor och donera 100 eller 30 kr till Läkare Utan Gränser. Vill du öka ditt stöd kan du alltid runda upp i kassan. En donation på 100 kr kan räcka till:
Att födas för tidigt
Av de patienter som Läkare Utan Gränser tar emot runt om i världen är fler än hälften barn. Många av dem blir patienter precis när de föds, som en följd av komplikationer vid förlossningen eller för att barnen är för tidigt födda och väldigt sårbara. På bilden syns Stephanie Kamangova som håller sin son Archange i famnen, hud mot hud. Archange föddes i vecka 28 och har fått intensivvård i 45 dagar. Nu är han mycket starkare!
Foto: Barbara Debout, Läkare Utan Gränser
Mödravård
Varannan minut dör en kvinna någonstans i världen av komplikationer under förlossning eller graviditet. Riskerna är störst för riktigt unga kvinnor som blir gravida och för kvinnor som bor på landsbygden och har en lång resväg till närmaste sjukhus. Att ha tillgång till sjukvård är helt avgörande för att kunna minska barn- och mödradödligheten. Vården behöver finnas där för en kvinna under hela graviditeten och efter förlossningen för att minska risken för komplikationer.
För att kunna nå människor som bor på svåråtkomliga platser arbetar Läkare Utan Gränser med mobila kliniker. Under 2023 kunde de assistera vid sammanlagt 337 000 förlossningar.
Foto: Abdoalsalam Abdallah, Läkare Utan Gränser
På flykt från Sudan
Hundratusentals människor har flytt över gränsen till Tchad för att komma undan kriget i Sudan. Vid gränsövergången i Adre driver Läkare Utan Gränser en hälsosluss där barn kan få skyddande vaccin och screenas för undernäring. Personer som är sjuka och skadade remitteras vidare för vård.
Foto: Corentin Fohlen, Läkare utan gränser
Psykisk ohälsa i Gaza
De psykiska följderna av att genomleva en humanitär kris kan bli allvarliga. Noura Arafat arbetar som interkulturell medlare för Läkare Utan Gränser. Hon har bott i Nablus på Västbanken i Palestina i hela sitt liv. Noura hjälper kvinnor från sitt samhälle att få tillgång till stöd för psykisk hälsa hos Läkare Utan Gränser.
Foto: Louis Baudoin-Laarman Läkare utan gränser